Kulturno društvo Libna

Kulturno društvo Libna v svojih vrstah združuje kmečke žene, upokojenke, delavke. Ustanovljeno je bilo leta 2003.  Članice društva so bile aktivne že veliko prej, vendar pod  okriljem Kulturnega društva Žarek. Število članic se spreminja, ustvarjajo pa na različnih področjih ročnih del.

Članice se redno srečujejo in ustvarjajo v svetlem prostoru v Večnamenskem domu Dolenja vas. Torkova srečanja so tista, ki napolnijo prostor s prijetnim vzdušjem. Med druženjem vztrajno sukajo pletilke in kvačke ter čopiče ali pa gnetejo glino. Večere si popestrijo s klepetanjem in pogovori o različnih motivih, ki jih potem upodobijo na izdelkih. Svoje želje uresničujejo z znanjem in sposobnostmi ter spretnostmi, ki so jih z leti pridobile, tako nastajajo prekrasni unikatni vezeni, kvačkani in pleteni izdelki (prti pogrinjki, obešanke, zavese, pregrinjala in okrasne blazine), izdelki iz gline ter risbe in slike. Na ta način razvijajo kulturno-umetniško dejavnost in bogatijo življenje z ohranjanjem kulturne dediščine v lokalnem okolju.

Članice se redno izobražujejo in izpopolnjujejo v ročnih delih, to znanje pa prenašajo na otroke. Zadnja leta dajejo tudi vse večji pomen varovanju narave, zato otroke učijo, kako lahko iz starih reči nastanejo nove, namesto da jih zavržemo. Otroci so izdelovali nakit iz starih majčk, barvali so kamenje z akrilno barvo in jih namesto svečk odnesli na pokopališča, izdelovali so podlago za vročo posodo iz starih kavbojk …  

Društvo je v preteklosti zbralo in oblikovalo etnološko zbirko vezenin in kvačkanih izdelkov. V svojih prostorih poleg omenjenih izdelkov hrani tudi obsežno literaturo. Posamezni izdelki, motivi in knjige pa so stari tudi do 100 let.

Društvo redno sodeluje v lokalnem okolju kot tudi širše. Vsako leto priredi velikonočno razstavo, ki si jo je mogoče ogledati v času cvetne nedelje v Večnamenskem domu. S svojo razstavo redno sodeluje tudi na krajevnem prazniku 15. avgusta. V preteklosti je društvo sodelovalo na različnih prireditvah kot so Letni koncert dolenjevaških Prepelic, Kulturni mozaik na Senovem, Grajska tržnica Posavskega muzeja idr., svoje izdelke pa so postavili na ogled tudi v Valvasorjevi knjižnici Krško. Vedno znova so članice društva pripravljene na sodelovanje. Z veseljem se povezujejo tudi z drugimi podobnimi društvi, s katerimi si izmenjujejo izkušnje, vzorce in mnenja.

Vse pohvale in spodbude, ki jih je društvo deležno na razstavah in tečajih, spodbujajo članice, da s svojim delom še naprej ohranjajo znanja preteklih generacij rokodelk, hkrati pa ta znanja dopolnjujejo tudi z lastnimi idejami in vključevanjem sodobnih pristopov.

Scroll to Top