Obnovljena kapelica na Libni

Ste že opazili lepo, obnovljeno kapelico na poti na našo Libno?

V soboto, 19. novembra 2022, smo na Libni proslavili blagoslov obnovljene kapelice, ki stoji ob cesti na poti v Libno na posestvu družine Jeraj. Kapelica je z leti pričela propadati in med vaščani, ki smo opazovali, kako počasi izginja za vedno večjo krošnjo ciprese, se je porodila misel, da bi kapelico obnovili in ji povrnili izgubljeni sijaj.

Glavna pobudnica obnove Danica Špiler se je povezala z lastniki kapelice, družino Jeraj, ki so se z obnovo strinjali. Zelo hitro se je zbrala tudi ekipa, ki je prevzela dela in se prostovoljno lotila obnove.  Željko Vogrinc, naš mojster gradnje, je naredil načrt in se lotil organizacije gradbenih del. S svojim bogatim znanjem je znal poiskati prave materiale in tudi ljudi za pomoč pri delu. Vsak dan mu je pri delih pomagala njegova Alma in mu stala ob strani pri ustvarjanju nove podobe naše kapelice. Veliko mu je pri delu pomagal tudi Franc Živič. Razpelo je skrbno in imenitno obnovil Rafko Libenšek, čudovita kovinska vrata pa je izdelal Marjan Kužner.


Vaščani smo na poti v Krško in domov z veliko mero občudovanja spremljali, kako iz golih kosov kamenja in zidakov nastaja nova preobleka kapelice. In tako smo se v soboto zbrali na slavnostnem blagoslovu, ki se ga je udeležilo zares lepo število vaščanov in gostov. Blagoslov kapelice je opravil gospod župnik Alojzij Kačičnik. V imenu družine Jeraj je Jurij Jeraj podelil zahvalno plaketo vsem, ki so sodelovali pri obnovi in se jim še enkrat zahvalil. Plaketo je v imenu sodelujočih prevzel Željko Vogrinc. Udeleženci smo se po blagoslovu še prijetno podružili ob okusni in bogati pogostitvi za katero so poskrbele pridne roke naših vaščank in družina Jeraj.

Kapelica je tako danes, v vsej svoji novi lepoti pripravljena, da zapiše novo zgodovino ter ponudi priložnost za počitek popotnikom iz naših vasi in mest.  Zato, ko boste hiteli mimo nje, ustavite korak, upočasnite hitrost, za trenutek ustavite divji vsakdanji tempo in vzemite trenutek. Tako, kot so to počeli včasih, ko še ni bilo avtomobilov in so se ob kapelicah ljudje običajno ustavili, odpočili in prosili za srečno pot. Odpočijte tu tudi vi kdaj svoje misli, telo in zaprosite za srečo: zase, za svoje najbližje. In vaš korak naprej bo lažji, naša kapelica pa bo še naprej služila svojemu namenu in bogatila podobo naše vasi in krajev.

Vsem, ki ste kakor koli pripomogli k obnovi, še enkrat iskrena hvala.

Finančno so za obnovo prispevali: Družina Jeraj, Krajevna skupnost Dolenja vas in vaščani s prostovoljnimi prispevki.

Vzemite si čas in se ustavite ter si oglejte čudovito delo naših sovaščanov. Kaj vse se da le, če je ideja in volja!  Čestitke in zahvala vsem za pobudo, pomoč in prispevke!

 

 

Zapisala: Petra Libenšek Račič

Scroll to Top